20,0039,00

Ciril Vnuk

SLOVAR SEVEROVZHODNEGA ORMOŠKEGA GOVORA S KRATKIM OPISOM


Število strani: 194
Trda vezava: ISBN 978-961-07-0442-3
E-knjiga (epub)

Poštnino za Slovenijo plača pošiljatelj.
– Knjiga se tiska po naročilu in po prejetem plačilu, zato je lahko rok dostave do 14 delovnih dni.

Šifra: Ni na voljo Kategorija: Oznake: , ,

Opis

SLOVAR SEVEROVZHODNEGA ORMOŠKEGA GOVORA S KRATKIM OPISOM

Tudi slovenska narečja, ki slovijo po svoji pestrosti in izjemnem besednem bogastvu, se spreminjajo, in to v zadnjih desetletjih vse hitreje. Stare načine življenja ogroža globalna poenotenost, nekdanjo jezikovno raznolikost in samostojnost posameznih območij nadome- ščajo pogovorni jeziki vse bolj povezanega prebivalstva, ob teh in drugih civilizacijskih spremembah pa zlasti marsikaj žlahtno narečnega izgine za vselej.
Zato je nadvse pomembno, da Slovenci svoje nare
čno bogastvo, ki ga je v vsakdanji pogovorni rabi očitno vedno manj, nekako skušamo ohraniti. Na jezikovne spremembe in navade težko bistveno vplivamo, lahko pa kot dragoceno dediščino obvarujemo tisto, kar je doslej učinkovito služilo našemu sporazumevanju ter nam hkrati določalo našo posebno bit v družbi drugih jezikov.
Tej plemeniti nalogi se je posvetil avtor pri
čujočega narečnega slovarja. Ni se obremenjeval z zahtevnimi narečjeslovnimi teorijami; poenostavljeno, pa vendar karseda natančno je zabeležil narečno besedje svojega severovzhodnega ormoškega govora (tudi s pomočjo verodostojnih informatorjev), mu jasno določil (poknjižene) pomene, slednje pa po potrebi dopolnil z besedilnimi zgledi ali celo odličnim frazeološkim gradivom. Posamezna besedna gesla je onaglasil ter pri tem opozoril na nekatere značilne samoglasniške posebnosti govora,
jih opremil z osnovnimi oblikoslovnimi opozorili, nikakor pa se ob besedju ni zapletal z natan
čnejšim kolikostno-kakovostnim inventarjem narečnih samoglasniških sestavov, soglasniškimi specifikami, pregibalnimi premenami ali čim podobnim.
V slovarju je zbrana zavidanja vredna koli
čina narečnega besedja, ki je tudi za razgledanega jezikoslovca nadvse izvirna in povedna, s frazeološkimi dodatki celo presenetljiva. Za slovensko dialektologijo, ki z načrtnim zajemanjem narečnega besedja posameznih slovenskih govorov predolgo in usodno odlaša, je tak besedni nabor izjemno dra gocen. Če bi podobna dela nastala tudi v drugih, doslej še neobdelanih narečnih območjih, bi Slovenci, seveda z nekaj dodatnega jezikoslovnega dela, kmalu lahko dobili vsaj osnovni narečni slovar za ves svoj jezikovni prostor. Do takrat pa se bomo morali zadovoljiti z delnimi predstavitvami takega besedja, ki pa so, o tem zanesljivo priča Vnukovo delo, nenadomestljive.

Dr. Bernard Rajh

Nekaj strani za pokušino:

Dodatne informacije

Teža Ni na voljo
C. Vnuk, Slovar SOO, SLV

E-knjiga (epub), Trda vezava

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.