28,90

Samanta Rejc Debevec

ZELENA V SVETU SIVIH

Število strani: 136
Format: A5
Trda vezava: ISBN 978-961-246-734-0

Poštnino za Slovenijo plača pošiljatelj.
– Knjiga se tiska po naročilu in po prejetem plačilu, zato je lahko rok dostave do 14 delovnih dni.

Šifra: Ni na voljo Kategorija: Oznaki: ,

Opis

ZELENA V SVETU SIVIH

Zgodbe ljudi, ki doživijo težko predstavljivo nasilje, se me vedno dotaknejo. Samante Rejc Debevec ne poznam. Še nikoli se nisva srečali, nikoli govorili, a po branju knjige, ki jo je napisala, se mi zdi, kot bi jo poznala. Toliko skupnega ima s številnimi drugimi ženskami, ki preživljajo ali so preživele intimno-partnersko nasilje in jih dobro poznam, saj jih vsak dan srečujem v okviru svojega dela na Društvu za nenasilno komunikacijo. Samanta v svoji knjigi večkrat zapiše misli, ki bi jih lahko pripisala katerikoli izmed njih. Vpraša se, če je sama kriva za nasilje, ki ga doživlja, če je nasilje priklicala nase s kakšnim slabim ravnanjem v preteklosti, na trenutke se ji zdi, da bi raje umrla, kot preživljala takšno poniževanje še eno samo minuto. Svojo bolečino poskuša prikriti pred nesenzibilizirano okolico z igro srečne in predane žene, nasilnega moža poskuša “rešiti” na vse mogoče načine, za njegove druge žrtve jo včasih skrbi bolj kot zase. Ves čas se trudi dokazati, da je vredna ljubezni in da si zasluži srečo. Kot deklica, ki se ne pusti ukalupiti v toga družbena pričakovanja in kasneje kot žrtev intimno-partnerskega nasilja čuti močno potrebo po priznanju s strani drugih in potrditvi upravičenosti svojega obstoja. Samanta ne želi spodbujati pomilovanja, zato lahko njene notranje boje zgolj zaslutimo. Mnogo bolj izčrpna je v opisih osmišljanja svojih preizkušenj, v opisu vračanja moči, ki bo še posebej koristil bralkam in bralcem z izkušnjo nasilja.

Samanta Rejc Debevec v knjigi odpusti tako sebi kot bivšemu možu, ki je do nje povzročal nasilje in tako pokaže, da nad njo nima več nobene moči. In čeprav tega ne želijo vse žrtve nasilja, je Samantina pot prava zanjo. Poti iz nasilja je toliko, kot je zgodb o nasilju. Žrtve nasilja imajo sicer veliko skupnega, a je med njimi tudi veliko razlik. Recepta ni in ga ne bo. A izpovedi neskončno pomagajo! Zato ocenjujem, da bo knjiga v pomoč vsem, ki se sprašujejo, kako oditi iz nasilnega odnosa in tistim, ki se sprašujejo, zakaj ženske tako težko odidejo.

Osebe, ki so doživele nasilje, potrebujejo priložnost, da svoje izkušnje povedo na glas, zase in za vse nas. V imenu vseh, ki se za ta glas še borijo – hvala, Samanta.

 

Nekaj strani za pokušino:

Dodatne informacije

S.Debevec, Zelena v svetu

trda vezava

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.