34,90

Saša Beštler

ORIENTALSKI PLES – ARHETIP SALOME


Število strani: 136; format B5
Vezava: trda        ISBN 978-961-07-0796-7;:

Poštnino za Slovenijo plača pošiljatelj.
– Knjiga se tiska po naročilu in po prejetem plačilu, zato je lahko rok dostave do 14 delovnih dni.

Opis

ORIENTALSKI PLES – ARHETIP SALOME

Knjiga ponuja dober pregled zgodovinskih omemb, zapisov in upodobitev ter sodobnejših virov, ki omenjajo orientalski ples. Izpostavlja nekoč njegov obredni izvor, ki se je preko vzponov in padcev razvil v abstraktno plesno zvrst, le-ta pa še vedno zajema veliko simboličnega plesnega gibanja. Analitična in strokovna umestitev orientalskega plesa v plesne kategorije pomembno osvetli enakovreden umetniški položaj orientalskega plesa, ki stoji ob boku vsem ostalim plesnim zvrstem, uvrščenim v repertoar plesne dediščine človeštva.“
plesalka in plesna pedagoginja Vesna Jevšenak

Knjiga »Orientalski ples: arhetip Salome med svetostjo in spornostjo odstira tančico, ki je dolgo zakrivala resnico, zablode in poslanstvo te umetniške zvrsti plesa. S svojim delom avtorica vešče in z analitično-primerjalnim pristopom poveže mite in legende z zgodovinskimi liki, nagovori nas z dejstvi o nastanku, namembnosti in razvoju orientalskega plesa. Podrobno razgrne večplastnost zgodb orientalskega plesa in ga s referenčnimi primeri strokovno obrazloži. Zgodovinsko ga postavi v okvir, ki sega od praskupnosti do danes in pojem orientalskega plesa vzpostavi kot samostojno umetniško prakso na širokem področju plesnega ustvarjanja. Kot pravi avtorica: »Začelo se je pri ritualu«, prvobitni celici plesa in se nadaljevalo vse do danes v raznolikih odtenkih uprizarjanja in uporabe te umetniške prakse. Nadalje omeni tuje in domače plesne ustvarjalke, ambasadorke te zvrsti plesa z njihovimi zgodbami pri poskusih demistificirati velikokrat napačne predstave, kaj orientalski ples je v povezavi z mitom o Salome in njenim znamenitim plesom sedmih tančic.

Knjiga v osnovni ideji pogumno postavi orientalski ples na polje samostojnih umetniških praks in dosedanje dojemanje te zvrsti plesa predrugači. Predrugači ga z dejstvi, osebnim pristopom, delom na terenu in analitično-raziskovalnim pristopom. Delo je izjemna pridobitev za področje, ki ga njegova tematika pokriva in je dobra referenca za razumevanje in nadaljnje raziskovanje orientalskega plesa, saj obsežna predelana literatura in omenjeni viri ponujajo neskončne možnosti nadaljnjega raziskovanja in proučevanja. Napisano delo lahko služi kot nekakšen priročnik zdajšnjim in bodočim plesnim ustvarjalcem, raziskovalcem te svojevrstne umetniške prakse kot tudi laičnemu bralcu, kot zanimivo branje.

magister umetniškega giba Igor Sviderski

 

Nekaj strani za pokušino:

Dodatne informacije

S.Beštler; Orientalski ples

Trda vezava