16,9027,00

George Bebedelis


Duhovni razvoj

TEORIJA PETIH OVOJEV

Upanišada Taittirija, ena najpomembnejših upanišad, vsebuje teorijo o petih ovojih (panča koša). Ta teorija poglobljeno predstavi celotnost človeškega bitja in vodi duhovnega iskalca k znanju o njegovem pravem Sebstvu (atma džnana). Sathya Sai Baba pogosto navaja poznavanje petih ovojev kot glavni pripomoček za spoznavanje božanskega Sebstva sredi zapletenosti telesa, čutov, uma, intelekta in ega. V govoru dne 3. 4. 2000 je dejal:

»Prava modrost je v razumevanju trajne enotne Zavesti. To božansko znanje vodi k nespremenljivi, večni blaženosti, ki jo je mogoče izkusiti šele takrat, ko človek preseže pet ovojev. Tedaj doseže najvišje božansko stanje, imenovano turija. Da bi dosegli to stanje, morate natančno razumeti naravo petih ovojev.«

(Sanatana Sarathi, april 2000, str. 99)

Ta knjižica je vodič k jasnemu razumevanju petih ovojev. V njej je natančno opisana njihova sestava, pretežno na temelju izvirnega besedila upanišade Taittirija in govorov Sathya Sai Babe. Potegnjena je tudi vzporednica z znano Platonovo tridelno razdelitvijo duše, ki nam pomaga bolje razumeti notranjo duševno zgradbo človeka in poglobiti se v notranje jedro našega bitja.

Iskalec docela spozna pravo veličastje atme, božanskega Sebstva, brez omejitev ovojev, ko se ob pomoči razlikovanja in nenavezanosti, samospraševanja in meditacije, neha istovetiti s petimi ovoji. Tedaj je popolnoma zatopljen v doživljanje Božanskega v sebi. Pet ovojev se ga ne tiče več. Zlomil je okove nevednosti, se osvobodil.


Podrobnosti o izdelku:

Število strani: 58
Mehka vezava: ISBN 978-961-246-553-7
Trda vezava: ISBN 978-961-246-552-0
Format: A5

Dodatne informacije

George B., Teorija 5 ovojev

mehka vezava (broširana), trda vezava

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.