18,9024,90

Berta Jereb


leposlovje, proza

ZEJNA IN ROBI

Knjiga obravnava nedavne sovražnosti v Bosni skozi oči priletne muslimanke po poklicu snažilke, ter 40 letnega bosanskega Hrvata, katolika, policaja v pokoju. Zejna se je rodila v Orahovi,v srbski Bosni, Robi v Kraljevi sutjeski. Vsak po svoje sta doživela nasilje, Zejna bolj posredno preko sorodnikov, ki so bili pregnani iz rodnih krajev in se raztepli po svetu,  Robi pa tudi, ko je bil aretiran, zaprt, mučen, pretepen in nazadnje le izpuščen in pregnan. Vse to je seveda pustilo posledice, postal je zagrenjen. Zejna ni spremenila svojega življenja,  še nadalje živi v Ljubljani in si minimalno penzijo dopolnjuje s pospravljanjem. Robi pa je poročen, z odraslima sinovoma živi v Istri v Premanturi, je predčasno upokojen zaradi »psihičnih motenj«.Opravlja priložnostna dela ter uči Premantursko mladino nogometa.

Njuni zgodbi sta glavna vsebina knjige, v kateri pa je ves čas prisotna Bosna vključno s svojo zgodovino Orahove v Bosanski Gradiški, kjer so se leta 1862 po umiku Otomanskega imperija naselili Zejnini predniki.

Ob razmišljanju pojava sovraštva so citirani odlomki iz Andričevega »Most na Drini« ,iz Njegoševega »Gorskega venca« in iz Stare zaveze.

Pisanje je v štirih delih. 1. del: Zejnino pripovedovanje; 2. Del Zgodovina Bosanske Gradiške in Zejnini predniki; 3.del: Zejnin sorodnik, general v bosanski vojski, osumljen vojnega zločina. 4.del: Robijeva zgodba.


Podrobnosti o izdelku:

Število strani: 112
Vezava: broširana ISBN: 978-961-246-610-7
Vezava: trda          ISBN: 978-961-246-609-1

Počisti
Šifra: Ni na voljo Kategoriji: , Oznaka:

Dodatne informacije

Teža Ni na voljo
Berta Jereb, ZEJNA_ROBI

mehka vezava (broširana), trda vezava

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.