32,0038,90

Sikiru Salami Baba King

AFRIŠKA MITOLOGIJA

Število strani: 248
Format: A5
Trda vezava: ISBN 978-961-93200-3-7
Mehka vezava: ISBN 978-961-93200-0-6

Poštnino za Slovenijo plača pošiljatelj.
– Knjiga se tiska po naročilu in po prejetem plačilu, zato je lahko rok dostave do 14 delovnih dni.

Opis

AFRIŠKA MITOLOGIJA

Če je to tudi religija, potem gre za religijo razumevanja, tolerance in ljubezni. V večini religij je vsa odgovornost za človeško usodo prenesena na ramena boga in svečenikov, častilci so samo pasivni opazovalci. Tu pa ni tako. Svečeniki so pomembni, običajni častilci pa prav tako. Kar velja za ene, velja tudi za druge. Svečenik nam bo dal navodila in povedal kaj storiti, potem pa moramo to storiti sami, pomagal nam bo razumeti zakaj, kdaj, kako. Če reče, da bo molil za nas, bo molil, ampak še vedno je v naših rokah odgovornost za naše življenje. Da se zganemo, da naredimo nekaj zase, da molimo – s hojo v hribe, s plavanjem v morju … vse to je molitev, ki nas v določeni fazi življenja lahko odreši našega trpljenja. To, kar želim poudariti je, da je filozofija oriš nekaj, kar nas usmeri v življenje, usmeri v naravo, v našo prvinsko mater. Posledično imamo lastno odgovornost za vse. Ko govorimo o orišah, si moramo zapomniti: »Vse se začne in konča z našo odgovornostjo.« Imamo samo tisto, kar smo si zamislili v življenju, če se nam ne da razmišljati o sebi, imamo tega premalo ali pa napačno stvar. Kdorkoli se bo pridružil tej filozofiji, mora razumeti, da je življenje vsakogar za nas izjemnega pomena. In vloga posameznika v njem je zelo pomembna. Nihče se ne bo odločal za nas ali namesto nas. Moramo biti pripravljeni na življenje in sposobni, da se odločamo. Oriše so dinamika. Častimo jih s pesmijo, s plesom, z jedjo in pijačo, častimo jih radostno. Vsak, ki je iniciiran – posvečen, ima svoje oltarje sam pri sebi doma. Sam odloča, kdaj bo častil oriše, in pri tem ga nihče ne nadzoruje, vsi pa so dobrodošli in lahko pridejo po nasvet, če česa ne vedo … v gozd, k reki, ali k svečeniku … Na naših srečanjih – katerih termine najdete na www.orisa.si – ste dobrodošli vsi, ne glede na to, kateri jezik govori vaš bog. Bogovi imajo radi srečne ljudi – in oriše so ena od poti k sreči v nas … zato ljubim oriše.

Jasmina Audič Awodiran Gbenga Vodja Duhovne skupnosti Oriš -energij narave

 

Prof. dr. Síkírù Sàlámì, Baba King, je Joruba, rojen v mestu Abeokuta v nigerijski državi Ogun in pripada kraljevemu rodu Kenta. Več kot dve desetletji že živi v Braziliji, kjer večino svojega časa posveča raziskovanju, študiju in poučevanju tradicionalnega jorubskega jezika, kulture in religije.
Doktor znanosti s področja družbenih ved (leta 1999 je doktoriral na USP, Universidade de São Paulo) in profesor, ki je na USP na Katedri za afriške študije vrsto let predaval predmet Jorubski jezik in kultura, je obenem ustanovitelj kulturnega centra Centro Cultural Oduduwa, v okviru katerega tako v Braziliji kot v nekaterih evropskih državah vodi izobraževanja o jorubski tradiciji (med drugim o kultih oriš in prednikov, divinaciji, ebojih, urokih in magiji) ter z njo tesno povezani filozofiji Ifa, ki je kot svetovna kulturna dediščina zaščitena pri UNESCU.
Zadnjih nekaj let se intenzivno posveča poučevanju čaščenja oriš v Sloveniji, kjer pod njegovim mentorstvom filozofijo Ifa študira trenutno največja skupina na svetu.

 

Nekaj strani za pokušino:

(v pripravi)

Dodatne informacije

S.S. B.King, SANGO

mehka vezava (broširana), trda vezava

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.