35,0050,00

VINKO OŠLAK


Esperatno udžbenik + Slovensko – Esperantski in Esperantsko – Slovenski slovar

ESPERANTO V PETIH LEKCIJAH

ESPERANTO, mednarodni jezik z okoli dva milijona uporabnikov po vsem svetu, je delo poljskega Juda dr. Ludvika L. Zamenhofa, po poklicu očesnega zdravnika, ki je svoj prvi priročnik z naslovom Lingvo Internacia izdal v Varšavi leta 1887 v petih jezikovno različnih izdajah in ga podpisal s psevdonimom D-ro Esperanto, po čemer je jezik pozneje dobil ime.

… Vprašujete me, kako se je pri meni pojavila ideja sestaviti mednarodni jezik in kakšna je bila zgodovina jezika esperanta od trenutka njegovega rojstva do tega dne. … Rodil sem se v Bjalistoku, v guberniji Grodno. Ta kraj mojega rojstva in mojih otroških let je dal smer vsem mojim prihodnjim načrtom. V Bjalistoku so prebivalstvo sestavljale štiri narodnosti: ruska, poljska, nemška in judovska; vsak od teh narodov je govoril poseben jezik in bil v sovražnem odnosu do vseh drugih. … Vzgajali so me kot idealista; učili so me, da so vsi ljudje bratje, medtem pa mi je na cesti in na dvorišču vse ob vsakem koraku dajalo čutiti, da ljudje ne obstajajo; obstajajo samo Rusi, Poljaki, Nemci, Judje itd. To je mojo otroško dušo vedno znova mučilo, čeprav se bodo morda mnogi ob takem otroškem „svetobolju” nasmehnili. Ker se mi je tedaj zdelo, da „odrasli” razpolagajo z vsemogočo močjo, sem si ponavljal, da bom, ko bom velik, to zlo nujno odpravil.

Iz Zamenhofovega pisma N. Borovku v letu 1896. Iz ruščine prevedel v esperanto V.G., izšlo v Lingvo Internacia, 1896, n° 6-7. [Popravil in avtoriziral Dr. Zamenhof.].  V slovenščino prevedel V. O.

 


Podrobnosti o izdelku:

Trda vezava: ISBN 978-961-246-517-9; Št. strani: 298
Mehka vezava: ISBN 978-961-246-516-2; Št. strani: 298
Format: A5

Počisti
Šifra: Ni na voljo Kategorije: , , Oznaki: ,

Dodatne informacije

Vinko Ošlak, ESPERANTO

mehka vezava (broširana), trda vezava

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.