Sabina Koželj Horvat

NAZAJ

Pisateljica in prevajalka
[email protected]
www.facebook.com

Članki:
ars.rtvslo.si/2014ars.rtvslo.si/2016,
www.dobreknjige.siissuu.com/ecetera

 

Sabina Koželj Horvat, pisateljica, rojena v Ljubljani, živi na Hrvaškem, kjer do leta 2020 vodi slovensko kulturno društvo SKD Stanko Vraz.
Knjižni prvenec Ogenjček išče ognjišče z ilustracijami Milanke Fabjančič je objavljen leta 2000 pri Mohorjevi, leto kasneje je preveden v hrvaščino, potem še v srbščino, avgusta 2004 je predstavljen na Mednarodnem kongresu esperantistov v Pekingu. Prevod v esperanto je predstavljen v novembru 2003 v Mariboru. Dramske uprizoritve v izvedbi IRFF – Društva za mednarodno pomoč in prijateljstvo ter mednarodnega projekta Oljenka iz Rogaške Slatine.
Siv las, pravljica za lahko noč, izvedena na RTV Slovenija. Z ilustracijami Anke Koželj objavljena kot slikanica pri Mohorjevi.
Med dvema ognjema, slikanica z romsko problematiko s področja Ambrusa, objavljena pod psevdonimom Ann Brush pri založbi Stella, z recenzijami v doktorski disertaciji Marijance A. Vižintin (Pedagoška fakulteta v Ljubljani) in v člankih na simpoziju Obdobja 29: Sodobna slovenska književnost, Slovenske romske pravljice, uvrščena na priporočilne sezname Gradiva za razvoj medkulturne zmožnosti znotraj pouka, Pionirske knjižnice, Bralne značke in IBBY.

Radijska igra za otroke Kokoške s Koroške je izvedena na RTV Slovenija, v francoskem in angleškem prevodu nastopa na festivalu otroške radijske igre Ex aequo v Bratislavi. Radijska igra Ni vse tako, kot se zdi je predvajana na Radiu Trst. https://ars.rtvslo.si/2014/04/sabina-kozelj-horvat-kokoske-s-koroske-na-1-programu/

Kratka zgodba Heartmines je uvrščena v izobraževalni program britanskih osnovnih šol (Storycircus Ltd. London,2002) in v svetovno antologijo zgodb Lines in the sand (Frances Lincoln, London 2003, urednica Mary Hoffman. Disinformation Company, USA, 2004).

Kratko zgodbo Deset (prva nagrada na natečaju 2002) lahko poslušate na RTV Slovenija v Literarnem nokturnu in preberete v zborniku Valovi kratkih zgodb.https://ars.rtvslo.si/2016/10/literarni-nokturno-119/

Ela Pan, roman na ozadju mitološke Ljubljane z legendo bratov Grimm je predstavljena na mednarodnem literarnem festivalu Vilenica v sklopu Literarne matineje na gradu Štanjel (2007). Delo je navedeno v diplomskem delu »Podoba deklic v sodobni slovenski mladinski književnosti« na seznamu za ožji izbor literarnih del za analizo. (Tina Benedičič, 2008, Filozofska fakulteta Ljubljana)

Stopinja v skali, roman s prepletom mitologije in krajevne zgodovine z dogajanjem na dolenjskih tleh ob reki Krki, na priporočilnem seznamu za Jurčičevo bralno značko.

Recenzija:         https://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=7407
Intervju  str. 31:  https://issuu.com/ecetera/docs/klasje_junij_2018

Na Hrvaškem: Enigma Essek  (roman za odrasle), Snjegjanica (roman za mlade), uvrščeno v hrvaške učbenike in obvezno študijsko literaturo za izpitno gradivo na pedagoški fakulteti na Hrvaškem. Slikanica o Ogenjčku je tudi tema diplomske naloge na Filozofski fakulteti v Osijeku.  Recenzije: Život i škola br.19, Osijek, 2008.

Priručnik za komunikaciju HR-SLO,  Osijek, prevodi pri založbi Stella


Izdana dela: