Dani Markova

NAZAJ

Pisateljica
[email protected]
www.facebook.com/danica.krajnc.16
Gsm: (00386) 59 946 899
/
/
/

Danica Krajnc, upokojena univerzitetna diplomirana pravnica, od moževe smrti naprej živim v Ljubljani, pred tem pa v Škofji Loki. Po moževi smrti leta 2010. in upokojitvi sem začutila, da je moje je moje poslanstvo pisanje. Tekom celotne svoje delovne dobe sem delala z ljudmi in spoznavala njihove lepe, manj lepe, grde in tudi tragične zgodbe. Veliko teh grdih in tragičnih zgodb je nastalo iz razloga, ker so akterji teh zgodb prevzeli iz okolja napačne in tudi škodljive vedenjske vzorce. Zlorabljeni zlorabljajo, ker se niti ne zavedajo, da je to, kar počenjajo, zloraba. Maščevanje kliče po maščevanju. Ko se omenja zloraba, marsikdo takoj pomisli na spolno zlorabo, a zlorab je nešteto. Zlorabljeni, zaradi lastne prizadetosti, še nezavedno nadgrajuje oblike zlorabe. In prav o teh stvareh sem se odločila pisati. Vsa moja dela so resnične zgodbe resničnih ljudi – le imena akterjev sem spremenila in zgodbe postavila v drug prostor in knjižno obdelala. Moja dela niso pravljice za lahko noč, pač pa budnice za lepši jutri. So ogledala, ki ji h postavljam pred seboj in vsemi nami, z namenom, da popravimo vse, kar grdega vidimo. Če se človek sooči z lastnimi težavami, jih ozavesti in spozna, zakaj in kako so nastale, se jih znebi in postane boljši človek – dober človek, ki uživa v življenju in uživa v lepotah sveta. Oči polne bolečine ne morejo uzreti lepot sveta. In če ne razumemo, obsojamo, ko pa razumemo, odpuščamo. Če ne vidimo, ne moremo pomagati. Ta svet je pa čudovit in zelo lep. Le znebiti se moramo iz okolja prevzetih napačnih vedenjskih vzorcev. To je poanta vseh mojih del in rdeča nit mojih romanov.

Poleg romanov, sem napisala tri zbirke aforizmov, zbirko basen, zbirko zgodb ljudi, ki so zaradi alkoholizma zapadli v težave ali samo vegetirali, po “zdravljenju” pa zaživeli polno življenje v “objemu mavrice”, več pripovedi za otroke in otroško poezijo ter poezijo za odrasle, vendar vsa moja napisana dela niso še ugledala luč sveta.

Poleg romanov, sem napisala tri zbirke aforizmov, zbirko basen, zbirko zgodb ljudi, ki so zaradi alkoholizma zapadli v težave ali samo vegetirali, po “zdravljenju” pa zaživeli polno življenje v “objemu mavrice”, več pripovedi za otroke in otroško poezijo ter poezijo za odrasle, vendar vsa moja napisana dela niso še ugledala luč sveta.


Izdana dela:

Divji ples v objemu belih miši (zgodba dekleta, ki je zaradi ene neprimerno izrečene besede staršev zapadlo v alkoholizem, potem pa srečala ljubezen svojega življenja, se osvobodila razvade in skupaj z njim poletela v barvit objem mavrice);
Črna vrtnica (obravnava vrste sekt in resnično zgodbo otrok, ki so prišli v kremplje te satanistične sekte);
Nasvidenje v peklu (kriminalna zgodba o kriminalističnem inšpektorju, ki je postal množični morilec, ker ga je zlorabila mama, ki je bila tudi sama zlorabljena. V tistih ženskah, ki jih je ubil, je videl svojo mamo, ki jo je ubil. Kot inšpektor je celo delal na teh primerih, dokler si ni sodil sam in pustil sporočilo, da je to storil zlorabljeni deček v njem),
Sin kraljice senc (enako kriminalna zgodba množičnega morilca, ki je ubil kuril ženske, v katerih je videl svojo mamo, ki ga je psihično zlorabljala).
Dom onkraj pameti (zgodba o tem, da ljubezen lahko premosti tudi globel, za katero so tudi vrhunski strokovnjaki mnenja, da je nepremostljiva).
Z nasprotnega rečnega brega (pripoveduje o tem, kako je Slovenka, poročena s Srbom, ki je od poroke naprej živela v Srbiji, doživela bombne napade na Srbijo in osamitev Srbije v času Miloševićevegan režima).
Življenje neke Marije (zgodba Marije, ki je obremenjena z negativnimi vedenjskimi vzorci lastne družine, ki jo silijo v nerazumljive situacije, vendar, ki na koncu svojega življenja spozna, da je v resnici bila izbranka usode in da ni pomembno, kako dolgo človek živi, pač pa tisto, kar za življenja lepega doživi).
Soba 25 (življenjska zgodba zelo nadarjenega človeka, ki je imel veliko življenjskih ciljev, a je vse odlagal za čas po upokojitvi, potem pa ga je prehitela huda bolezen. Opisuje njegovo pot in pot njegove družice skozi obdobje njegove bolezni, ki jo je negiral do konca).
Objemi me mama (zgodba dekleta iz bolje stoječe družine intelektualcev, ki ima vse, razen ljubezni staršev, ki se pehajo za materialnimi dobrinami, in hrepeni samo po objemu mame, dokler jo v svoj topli objem ne prime neka druga mama – mama njenega fanta).
Deroča reka (pripoveduje o tem, kako nas nihče ne vpraša, ali želimo priti na ta svet, ko pa pridemo, nas vržejo v življenjsko reko, ne da bi nas naučili plavati, da se v njej znajdemo po lastnih močeh. Akterka se je in je, kljub vsem tistim valovom, doživela veliko lepega).
Kako smo razumeli in dojeli socializem in zbirka aforizmov in misli Razmišljanja osebe ujete v zanko lastnih misli.
Pred izdajo je še zbirka zgodb nekaj ljudi, ki so se borili z alkoholizmom S senčne strani življenja. Ostalo še čaka na čase, bolj naklonjene kulturi in literaturi.

V izdaji založbe Alba sta izšla še dva moja mladinska romana:
Jaz, moji dve družini in osem starih staršev (pripoveduje o tem, da razpad družine ni vedno katastrofa, če se starša razideta kot normalna človeka, saj otroci v tem primeru dobijo dve ljubeči družini in osem starih staršev. Če pa se ne bi razšla, bi lahko živeli v peklu medsebojnega sovraštva in stalnih razprtij).
Ukradena nedolžnost (zgodba on pedofiliji in incestu, kot posledica psihične zlorabe protagonista te zgodbe).


Izdana dela:

Dani Markova
Aforizmi
/
Dani Markova
Črna vrtnica
/
Dani Markova
Z nasprotnega rečnega brega>
Dani Markova
Deroča reka
/
Dani Markova
Dom onkraj pameti
/
Dani Markova
Objemi me mama
/
Dani Markova
Življenje neke Marije
/
Dani Markova
Divji ples v objemu belih miši
/
Dani Markova
Sin kraljice noči>
/
Dani Markova
Soba 25>
/
Dani Markova
Nasvidenje v peklu>
/